Прокурор иска условна за екскмета на Куклен

Неделя, 24 Януари 2016 09:35 | | Печат | Е-мейл | 0 Коментирай

В петък следобед в Пловдивския окръжен съд приключи съдебният процес срещу бившия кмет на Куклен Димитър Сотиров и неговия заместник Иван Апостолов /Вижте Още по темата/.

Съдебните заседания бяха засекретени от самото начало заради използваните при разследването специални разузнавателни средства и процесът протече при закрити врати.

Plovdiv-online разбра, че близо три часа съдебният състав, председателстван от съдия Славка Димитрова, е изслушвал обвинителната реч на прокурора от Окръжна прокуратура - Пловдив Светлозар Лазаров и пледоариите на защитниците на подсъдимите, които са поискали пълното им оневиняване.

Потърсен за коментар от Plovdiv-online адвокат Красимир Елдъров – защитник на екскмета Димитър Сотиров, заяви:

„Делото вече е приключено на първа инстанция, но присъда не беше прочетена след заседанието в петък. Съдът обяви, че ще произнесе присъдата си в понеделник, в 14 ч. Подобно отлагане не е някаква изненада - значителният обем на материалите по делото, фактическата и правна сложност на казуса и подробните тези на обвинението и на защитата, които изискват време за обсъждане, явно налагат съдебния състав да отдели повече време за съвещаване."

На въпрос какви наказания е поискал прокурорът за подсъдимите Сотиров (с пет обвинения) и Апостолов (с две обвинения) адвокат Красимир Елдъров отговори:

„Условни присъди. По всички обвинения. С максимален изпитателен срок и с лишаване от правото за заемане за определен период на държавна и обществена длъжност и конфискация на част от имуществото. Искането на условни присъди от прокурора по това дело не го считайте за някаква изненада. Всъщност реални щети няма. Даже и шестцифрените суми по обвинението за умишлена безстопанственост срещу инж. Сотиров заради изградената канализация на Куклен са фикция. Строежът е започнал през 2004 г., вложени са тръби, цимент, труд, материали. Канализацията е факт, действа безаварийно и вече 12 години жителите ползват тази придобивка вместо примитивните септични ями в дворовете си. Освен това не става въпрос и за някаква прокурорска благосклонност, а за съобразяване на обвинението и с още нещо - с установената вече и у нас съдебна практика на Европейския съюз да не се налагат прекомерни наказания по дела, при които има проточване с години на разследването и на съдебната процедура. Принципът в правораздаването, който се утвърждава, е, че не може да се търси наказателно-възпитателен ефект по дела, при които от момента на деянието до момента на осъждането са изминали години."

Plovdiv-online ще продължава да следи развитието на делото.

Последно променена в Петък, 05 Февруари 2016 11:57

Добавете коментар