ЕВН загуби дело срещу България за 850 млн. евро

ЕВН загуби дело срещу България в Международния арбитражен съд на стойност 850 млн. евро.

Новината е публикувана на сайта на Министерството на финансите, което бе ответник по делото.

Ето и цялото съобщение:

На 25.06.2013 г. „ЕВН" АГ, (EVN AG), Австрия заведе международно арбитражно дело срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове (дело № ARB/13/17).

В делото „ЕВН" АГ твърдеше, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за енергийната харта и Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Австрия, като е нарушила обещанията дадени, при приватизацията на електроразпределителните дружества през 2004 г., и като е постановявала икономически необосновани решения при регулирането на цените на „ЕВН Електроснабдяване България" АД и „ЕВН Електроразпределение България" АД (сега „Електроснабдяване Юг" АД). „ЕВН" АГ претендираше обезщетение в размер на 850 милиона евро.

На 10.04.2019 г. арбитражният трибунал постанови решение по делото. С решението си арбитражният трибунал отхвърли напълно всички искове на „ЕВН" АГ като неоснователни и не му присъди никакво обезщетение. Решението не подлежи на обжалване пред друг трибунал в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, но в срок от 120 дни може да бъде поискана неговата отмяна на много ограничени основания, като например липса на юрисдикция на трибунала или неспазване на изискванията за справедлив процес.

Както е видно от публично достъпни източници на информация, като прессъобщението на „ЕВН" АГ и съобщението на сайта на Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, информацията, публикувана в някои медии за сключено споразумение по делото, не отговаря на истината.

На 22.10.2015 г. Държавният резервен фонд на Султаната Оман, в качеството си на акционер в „КТБ" АД, заведе международно арбитражно дело срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове (дело № ARB/15/43).

Държавният резервен фонд на Султаната Оман твърдеше по време на делото, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Султанат Оман чрез действията на органите на Република България (българското правителство, Българската народна банка и българския съд), свързани с поставянето под специален надзор на „КТБ" АД и последващото отнемане на нейния лиценз. Държавният резервен фонд претендираше обезщетение в размер на 80 милиона евро.

След два тура от писмени защити, през месец декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Султаната Оман направи отказ от исковете си срещу България без възможност да ги предяви отново пред този или друг международен трибунал. С това всички претенции на Държавния резервен фонд на Султаната Оман могат да се считат за окончателно отпаднали, а делото - приключило в полза на България.

Република България приключва поредното международно арбитражно дело с пълен успех. До настоящия момент Република България, представлявана от Министерството на финансите, спечели седем арбитражни дела със значим обществен и материален интерес, последното от които беше заведено от „ЕВН" АГ. Общият размер на претенциите в приключилите арбитражни дела възлиза на над 1,5 милиарда евро.


Comments  

Киро-Бръснара
-1 #1 Киро-Бръснара 19-04-2019 20:17
Лихварите на Асеновград са Румен Симеонов Демерджиев-Мунг ата,Таня Демерджиева-Мун говица,Светльо Руменов Демерджиев-Мунг ети,мангала Танка-това са агуптите(пумашк и цигани),Албен Юнаков-Алчо,Пет ьо Митев,Стоян Михов-Старшинат а и дилъра на хероин за Стоево и Мулдава черния и миризлив циганин Сабрито-Кюрда(т ова му е телефона за поръчка на хероин 0885777771) на много хора им взеха апартаментите тия боклуци и много хора погребаха да се кастрират всички лихвари кастротора ще бъде Живко-Митничара
Quote
Валкан
+1 #2 Валкан 20-04-2019 14:57
Петарчу ми лиза топките и ми се одупи.Скъсах му халкатъ
Quote
Донев
0 #3 Донев 20-04-2019 15:07
Мръсен, неграмотен циганин пиши на български език, бе тъпа рязана карабино. Диндо има малка пишка, увиснала.
Quote
Бат Колю Костов
0 #4 Бат Колю Костов 21-04-2019 09:16
Петърчо се дупи само на мен,защото ми е женичка.Кой си ти бе Валкане че така ще пишеш за жена ми Петърчо,аз ще късам твоята хълка.
Quote
RADUL
0 #5 RADUL 21-04-2019 11:34
Браво бат Колю,добре го цепиш на Петарчо
Quote
Донев
-2 #6 Донев 21-04-2019 14:40
И за сапун не ставате! Цитит от Донев:
Мръсен, неграмотен циганин пиши на български език, бе тъпа рязана карабино. Диндо има малка пишка, увиснала.
Quote
Костов
-2 #7 Костов 21-04-2019 14:44
Някакви педали пишат от мое име, но са неграмотни. Аз съм образован и пиша на български език, за разлика от техните драсканици.Аз имам една жена диндо, който ми роди близнаци. Диндо има малка пишка, но е добра майка.
Quote
Бат Колю Костов
+1 #8 Бат Колю Костов 22-04-2019 08:52
Петърчо и на мен ми прави свирчоци,така смука рязания,браво на него.Не съм го опъвал,защото не се къпи,само свирки
Quote
Костов
-2 #9 Костов 22-04-2019 15:04
Горният коментар е на мъжка проститутка, която пише под чуждо име. Бат Кольо си е чист българин, така че миризливи цигани, тъпи рязани карабини бъркате ме с вашите неграмотни, миризливи, прости, цветнокожи братя. Диндо ми е женичка, роди ми близнаци и си го поебавам често за да ми роди още деца. Диндо има малка пишка, но е добра майка.
Quote

Добавете коментар