Регион Пловдив е индустриалното сърце на България

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев

Икономиката на България е във възход. Това се дължи на данъчната среда, работата на приходните агенции, реформите и преориентирането ѝ към машиностроенето, електрониката и металургията. 4 пъти се вдигна износът на електронната промишленост и два пъти на машиностроенето, два пъти вдигнахме доходите.

Това заяви министър-председателят на Република България Бойко Борисов по време на откриването на второто издание Икономическия форум Пловдив.

Събитието се провежда днес и утре от организаторите на икономическия форум в Делфи.

В Пловдив среща на високо равнище си дават най-влиятелните български и международни политически, корпоративни и интелектуални лидери за справяне с наболелите
предизвикателства, пред които са изправени България, Европа и света.

Форумът предоставя възможност за идентифициране и оценка на ключовите предизвикателства на растежа, за поучаване от политическия опит в други страни, за подкрепа на приемането на корпоративни социални иновационни практики в частния сектор и за определяне на хода на политическите действия за по-конкурентоспособни и приобщаващи икономики в България и Югоизточна Европа.

Премиерът коментира изграждането на магистрала от гръцкия град Александруполис до магистрала „Марица", тол системата и изграждането на пътя Монтана-Видин, като връзка със Солун, както и два лота на Велико Търново – Русе и строежа на интерконекторната връзка за втечнен газ – Александруполис – Димитровград.

„За нас е чест да сме домакини на втория Пловдивски икономически форум. Регионът ни се превърна в индустриалното сърце на България. Това е в резултат от партньорството и добрата работа между бизнеса, местната власт и подкрепата на правителството в лицето на премиера Бойко Борисов", заяви кметът Иван Тотев по време на своето приветствие към гостите.

Той допълни, че Тракия икономическа зона е успешен пример за публично-частно партньорство между 9 общини и 6 индустриални зони, като за последните 20 години са привлечени 140 международни компании и стотици български производства.

Кметът на Пловдив припомни, че над 75 хиляди са заетите в преработваща промишленост, като 40 процента от местната икономика е свързана с производството. Голям тласък през последните години в Пловдив бележи IT и аутсорсинг индустрията, а авторитетните висши учебни заведения привличат много млади хора от страната и Европа.

„БВП почти се удвои, износът на стоки е нараснал с 2,4 пъти, износът на IT продукти, аутсорсинг продукти – близо 5 пъти. Добрата икономическа политика помага да стигнеш там, където искаш. Освен инвестиции и работна ръка обаче трябва да търсим и друга добавена стойност, по-високи печалби и по-високи заплати", заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Успешната икономика се дължи на силно образование, високи технологии и частни инвестиции, допълни той.

Министърът на финансите Владислав Горанов, който също присъства на форума информира, че големи западни компании търсят място за инвестиции в България, данъците няма да бъдат променяни, а ръстът в индустрията е 3%, 3,6 е ръстът на услугите.

„България е на една крачка от влизането в по-близкия кръг на европейска интеграция и влизането е кръга ЕРМ, който надявам се да стане преди края на годината", съобщи министър Горанов.

Пловдивският икономически форум е независима мрежа, чиято мисия е да насърчава иновативни идеи и да подчертава дългосрочни стратегии за осигуряване на политическото развитие, социалната справедливост и икономическия просперитет на България и Югоизточна Европа.

Форумът прави това чрез популяризиране на идеалите за диалог между заинтересованите страни и насърчаване на съвместни решения за структурни реформи, стратегии за създаване на работни места и приобщаващо развитие.

Официални гости на събитието са Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество, Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи, министрите на туризма, културата и правосъдието – Николина Ангелкова, Боил Банов и Данаил Кирилов, Н. Пр. Григорис Василокостадакис, посланик на Република Гърция в България, Н. Пр. Хасан Улусой, посланик на Република Турция, Н. Пр. Наталия Апостолова, специален представител на ЕС в Косово, Иван Кръстев, председател на Центъра за либерални стратегии, Н. Пр. Пайви Блиника, посланик на Република Финландия, представители на Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация, финансови и икономически анализатори и други.

Форумът се организира със съдействието на Американската търговска камара, Българо-Британската бизнес асоциация, Конфиндустрия България, Гръцкия бизнес съвет и Тракия икономическа зона.


Добавете коментар