Кучешки приют е сред приоритетите на д-р Христо Грудев

Изграждането на междуобщински кучешки приют и по-строг контрол за стопаните на домашни кучета.

Това е начинът за справяне с един от най-наболелите проблеми в Асеновград, а именно - бездомните четириноги. Идеята е на кандидат-кмета на ГЕРБ за Асеновград д-р Христо Грудев и екипа му. По какъв начин той ще се справи с бездомните кучета, ако спечели доверието на асеновградчани, бе най-често задаваният въпрос в онлайн приемната, която той организира. Доктор Христо Грудев предлага да се въведе действащ регистър на домашните кучета и намаляване на безконтролното им пускане на свобода. Ще бъде направено сдружение между общините, съседни на Асеновград, с цел изграждане на общ приют.

В него животните ще се обезпаразитяват, кастрират и отглеждат в нормална и подходяща за тях среда. Разбира се, няма да се пропусне и осигуряване на възможността да се осиновяват четириноги. Относно площадките за домашни любимци - всички части на градската инфраструктура ще бъдат разгледани комплексно. След експертна оценка се планира да се обособят зелени пространства, детски кътове, алеи и площадки за домашни любимци. "Ще се извършат огледи отделно по всички квартали, за да може да се избере най-подходящото място за целта. Освен това, всяко законно притежавано куче трябва да има чип, така че когато то бъде уловено от съответните органи и закарано в приют, чрез този чип ще бъдат открити неговите собственици и разбира се, санкционирани", отговори в заключение по тематичните въпроси от онлайн приемната доктор Христо Грудев.

Друго питане бе какви действия ще се предприемат за намаляване на автомобилния трафик в някои възлови кръстовища на Асеновград и как ще се реши проблемът с паркирането?

В отговор доктор Грудев обясни, че първото, което ще направи, ако бъде избран за кмет, е да нареди създаване на нова транспортна схема за оптимизация. Планира се и пускане на движението по моста, който се намира до Спортна зала "Асеновец" в града, за да може да се облекчи трафикът по другия, който е до Общинския пазар. А за паркирането - ще бъдат създадени зони тип ръкав. И не на последно място – ефективен контрол и съвместни действия с органите на реда. Интерес предизвиква и темата с комуникацията между асеновградчани и кмета. Доктор Грудев бе попитан как ще се приемат сигнали от граждани по конкретни проблеми и ще се увеличават ли дните за прием, ако станете кмет.

"Ще създадем онлайн приемна на сайта на община Асеновград. А кметската врата ще е винаги отворена за важни въпроси, които да се решават както от мен, така и от заместник-кметовете", обясни кандидат-кметът Христо Грудев. Асеновградчани зададоха и въпрос, относно уличното осветление. "Съвременните технологии предвиждат вече енергоспестяващо осветление. В цялата община бе изградено такова още преди 10 години. В новоизградените квартали обаче сегашното управление не постави дори и един стълб", категоричен е Грудев. Немаловажен е въпросът на асеновградчани, касаещ "причината толкова време като депутат да не привлечете никакви средства от бюджетния излишък, които правителството раздава на други общини, но не и на нашата". Тук нещата не са такива, каквито изглеждат повърхностно.

"Аз бях причината да бъдат дадени пари на община Асеновград за изграждането на пътя за квартал "Горни Воден". Но, разбира се, нито парите бяха усвоени както трябва, нито пътят беше направен според изискванията и отново имаше наложени финансови корекции, които остават за сметка на общината", отговори доктор Христо Грудев. Разбира се, хората се интересуват и от състоянието на спортните бази в Асеновград. Относно стадиона, виждането на доктор Грудев за разрешаване на проблема има два варианта, според него. Първият, да се опитаме да рехабилитираме съществуващия стадион. Вторият е да изградим изцяло нов спортен комплекс, който включва нов стадион, спортна зала и закрит плувен басейн на общинско място с достъпна инфраструктура до него, коментира Грудев. Гражданите питат и за милионите левове, които община Асеновград дължи и как ще продължи да функционира администрацията с тези дългове.

"Ако застана на чело на местната власт имам възможността да съставя една реална Инвестиционна програма. Тя ще бъде съобразена с предизборната ни програма за управление", категоричен е кандидатът за кмет на Асеновград доктор Грудев. Той подчерта, че общината не е фалирала, а е в тежко финансово състояние. И увери, че доброто управление ще се постигне, като се създаде екип и организация за преодоляване на ситуацията. Друго, което предизвика любопитството на гражданите, бе защото депутат иска да стане кмет.

"Бях предложен и подкрепен от структурата на ПП ГЕРБ-Асеновград на събрание и след проучване на централно ниво, се взе решение аз да съм кандидатът за кмет на общината. Отправен бе и въпроса за улесняване предвижването на лица с двигателни увреждания. В отговор доктор Грудев обясни, че след като се прецени финансовото състояние, ще се изгради подходяща инфраструктура, която да е достъпна както за хората с двигателни проблеми, така и за майките с детски колички. Относно презастрояването в общината, кандидатът за кмет посочи, че ще бъде осъществяван строг контрол дали строежите отговарят на законовите изисквания. "Мислите ли, че структурата на община Асеновград е ефективна в сегашната й форма на отдели и ако не е, какво смятате да предприемете за подобряване на ефективността?" На този въпрос доктор Христо Грудев отговори, че ще бъде извършена оценка за ефективността на цялата структура и там, където преценим, че тя не е ефективна на база обективни критерии, ще се намесим, казва Грудев.

Хората се интересуват също дали, ако бъде избран за кмет, доктор Грудев възнамерява да смените фирмата изпълнител по сметопочистването. Отговорът тук бе, че фирмата ще бъде същата в следващите три години, защото настоящото ръководство проведе тръжна процедура и подписа договор нов 3-годишен договор. Санирането е тема, която хората следят и очакват. Въпрос по темата бе зададен за тухлените блокове в квартал "Запад". Христо Грудев обясни, че държавата през тази година отпусна 14 500 000 лева за общо 28 общини, но за съжаление, Асеновград не е сред тях.

"Ще изградим необходимата подземна и надземна инфраструктура – в това число канализация, улична мрежа, бордюри, тротоари, асфалт, водопровод и сградни отклонения." Това каза кандидат-кметът на ГЕРБ по въпрос, касаещ жилищните сгради в горната част на улица "Христо Ботев", квартал Баделема и новият квартал над стадиона в града. Културата в Асеновград не остана на заден план. Асеновградчани попитаха дали доктор Христо Грудев има визия за сградата, в която се помещава читалище "Родолюбие".

От отговорът му стана ясно, че общината, като партньор на тази институция, може да я подпомогне чрез търсене на външни и допълнителни финансирания по проекти и програми. Гражданин зададе нестандартния въпрос: "Докога всеки следващ кмет ще бута направеното от предишния и ще започва от начало, обяснявайки, че предният нищо не е направил както трябва. И ще пилеем едни пари ... и ще преливаме все от пусто в празно?". "Според мен община Асеновград се нуждае от изграждане на дългосрочна стратегия за цялостното й развитие, което освен инфраструктурата, ще бъдат изградени и социално икономическите взаимовръзки в самия регион, с визия за здравеопазването, за опазването на околната среда, за спорта и за всяка друга дейност", обясни доктор Грудев. Засегната бе и темата с обслужването в общинска администрация и защо хората непрекъснато биват връщани заради липса на различни по вид документи. Решението на този проблем според кандидатът за кмет е разработване на карта с всички необходими документи, касаещи съответната преписка.

Последно променена в Понеделник, 28 Октомври 2019 17:29

Добавете коментар