Започват безплатни прегледи в болница МЕДЛАЙН

Не искат направление за консултациите при хирург, уролог, гинеколог, ендокринолог и ортопед

Д-р Невен Енчев, изпълнителен директор на болница „МЕДЛАЙН” – Пловдив

- Д-р Енчев, обявихте, че от 15 март, в рамките на 3 седмици, в болница „Медлайн” ще има безплатни консултации. Прегледите при специалист без пари и направление вие превърнахте в традиция, нещо като запазена марка на здравното заведение. Има ли конкретен повод за безплатните консултации този път?

-  Наистина е традиция болница „МЕДЛАЙН”, съвместно с фондация „КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ” да провежда безплатни прегледи в навечерието на големите християнски празници. Предстоят Цветница и Великден, но имаме и друг повод - болница „МЕДЛАЙН” навърши пет години. 

-  Ще можете ли да прегледате всички желаещи?

-  До началото на април вратите на болницата ще бъдат отворени за консултации със специалисти в областта на ХИРУРГИЯТА, УРОЛОГИЯТА, ГИНЕКОЛОГИЯТА, ЕНДОКРИНОЛОГИЯТА И ОРТОПЕДИЯТА. Действително интересът от страна на пациентите винаги е много голям. Затова желаещите трябва да се обадят предварително на тел. 032/656 600 от 07 до 16 часа и да си запазят час. Смятам, че няма да върнем никой, който потърси помощ при нас, колкото и амбициозна да е тази цел.

-  Обикновено за консултация със специалист се иска направление от джипито. Как ще е при вас?

-  Всеки, който е имал нужда, добре знае, че направленията за специалисти са много дефицитни и за тях се чака дълго пред кабинета на личния лекар. За нашите консултации няма нужда от такова направление. Те са безплатни за хората от цялата страна. Така, че ако пациентите са отлагали срещата със специалист, защото нямат време или необходимото направление сега е моментът. Само в случаите, когато се окаже, че пациентът трябва да се хоспитализира, личният лекар издава направление за болнично лечение. А броят на тези направления не е ограничен и личният лекар не може да откаже такова. А ако пациентът е здравноосигурен, НЗОК заплаща за лечението му в избраната от него болница, ако тя има договор със Здравната каса, какъвто има „МЕДЛАЙН”.

-  Какво точно включва безплатният преглед?

-  Правим всичко, което налага конкретния случай, за да е точна диагнозата. Извършваме и високо специализирани изследвания, ако ситуацията ги налага. Например, правят се доста ехографии на коремни органи, на бъбреци и т.н., което е високоспециализирано изследване.

-  Какви са най-честите операции, които правите вследствие на прегледите?

-  Определено има доста случаи на хернии, отстраняване на жлъчен мехур, хемороиди, а от урологичните - чести са случаите на бъбречнокаменна болест, при които работим с най-нова апаратура за отстраняване на камъни от уретера.

-  В заключение, какво бихте казали, за да мотивирате повече хора да си правят профилактични прегледи?

-  Бих казал, че месецът на безплатните консултации е една добра традиция, чрез която екипа на болница „МЕДЛАЙН”  прави света по-малко болен. Все още подобни инициативи са рядкост и се надявам повече хора да се възползват от шанса, ако имат проблем, той да бъде решен навреме и професионално.

 

 

Последно променена в Неделя, 14 Март 2010 23:27

Добавете коментар