Асеновград онлайн

Асеновград онлайн

Уеб сайт:: http://asenovgrad-online.com

Комплексният онкологичен център в Пловдив е първото лечебно заведение в града, което вече разполага с апарат за запазване на косата по време на химиотерапия. Това става възможно, чрез специалната система за охлаждане на скалпа. Такава техника у нас има единствено в София.

По време на химиотерапия се получава увреждане на космените фоликули от самото лекарствено лечение. Хората, основно жените, са изключително суетни и такава загуба влияе силно на емоционалното им състояние, което добавено към лечението на рака води до силен стрес за организма. С новия апарат КОЦ Пловдив вече ще даде възможност на пацентите да запазят косата си на фона на провежданата химиотерапия, което ще допринесе за комфорта им и едно по-добро емоционално състояние. Това от своя страна ще има благоприятно влияние върху целия лечебен процес, коментира д-р Елена Бангиева от отделението по медицинска онкология.

Използването на системата е изключително лесно, неинвазивно и удобно за пациента. Тя работи така, че загубата на коса може да бъде намалена или напълно предотвратена чрез охлаждане на скалпа. Химиотерапията действа като напади всички бързоделящи се клетки в тялото, като косата е втората такава тъкан в организма. При попадане на химиотерапевтика чрез кръвоносните съдове, хранещи скалпа, се увреждат космените фоликули, което води до загубата на коса. Чрез системата се постига свиване на тези кръвоносни съдове, а по този начин молекулите на лекарствата не достигат до клетките на косъма. По този начин се предотвратява загубата на коса, обясни принципа на действие д-р Бангиева.

Системата за охлаждане на скалпа може да се прилага при химиотерапия при солидни тумори и лечение с Таксани, Антрациклини и алкиращи препарати. Не се използва при злокачествени заболявания на кръвта, при наличие на студова алергия, при облъчен с лъчетерапия череп и налични метастази по скалпа. В зависимост от използвания химиотерапевтичен режим се изпозва различна програма на апарата, което води до индивидуализиране на метода, спрямо нуждите на пациента.

В Европа системата Паксман – наречена на името на жената, болна от рак, чийто съпруг изобретява апарата, се прилага изключително успешно и ефективно. Използва се масово в Англия, Норвегия Швейцария. Резултатите показват 78 процента намаляване на риска от алопеция /опадане на косата/ - напълно или в малка степен.

В КОЦ Пловдив оперираха огромен тумор на носа

Петък, 22 Ноември 2019 12:24 Публикувана в Гледки

Образуванието е било заело 3/4-ти от лицето на пациента

Специалистите от Комплексния онкологичен център в Пловдив оперираха успешно огромен тумор на носа, който е засягал три четвърти от лицето. Бил е с такива големи размери, че пациентът едва е виждал. Когато е потърсил лекарска помощ, носът е представлявал жива рана - целият разязвен. Гледката е била потресаваща.

Чудехме се дали ще можем да отстраним образуванието успешно. За щастие успяхме да се справим – премахнахме го оперативно и направихме пластика на един етап. Остава лицев дефект, но го спасяваме, коментира главният оператор хирургът-онколог д-р Ваня Балева.

Става въпрос за спиноцелуларен карцином, започнал вероятно от кожата на носа. Мъжът е овчар, живее сам в пазарджишко село и съвсем се е занемарил. Изчаквал е над 2-3 години, преди да отиде на лекар. За мен е голяма загадка защо хората чакат толкова дълго. Нямам обяснение, коментира д-р Балева.

Спиноцелуларният карцином е втората най-разпространена форма на рак на кожата. В началото представлява надигнато образувание с коричка, разраства се бързо. Най-уязвими са онези части на тялото, които са изложени на слънце.

Този вид рак е напълно лечим, ако се открие навреме.

Среща с писателя Панчо Панчев и представяне на книгата му „Съпреживяно" ще се състои на 23 ноември, събота, от 18 часа.

За книгата, която е вторият сборник с разкази на автора, ще говори Елена Диварова.

Представянето е в рамките на проекта „Литературна събота" на читалище „Възраждане 1983", който включва литературно матине и курс по творческо писане.

Проектът е защитен пред Община Пловдив и е част от нейния културен календар.

Молебен за чадородие в храм Златна ябълка

Петък, 22 Ноември 2019 06:09 Публикувана в Интервю

Молебен за чадородие ще се отслужи за пета поредна година на 23 ноември 2019, събота, от 10.30 часа в църквата "Света Богородица Успение - Златна ябълка" в асеновградския квартал Горни воден. Молебена за чадородие е благословен от Негово Високопреосвещенство Пловдиски митрополит Николай.

МОЛЕБЕН ЗА ЧАДОРОДИЕ е в чест на празника Въведение Богородично и Ден на християнското семейство и ще се отслужи пред чудотворната икона на Света Богородица – Златна ябълка.
Храма очаква с радост всички, които желаят да се помолят за Божието Благословение и милостта на Майката Божия за сбъдване на мечтата си за рожба.
Храмът "Света Богородица Успение " кв. Горни Воден,Асеновград датира от началото на 17 век, като е претърпял и две обновления през 1833г. и през 1896г., когато е въздигнат в сегашния си вид и размер.

Чудотворната икона на Майката Божия ,наречена „Златна Ябълка"датира от 1620г, зографът е неизвестен, но се предполага /според експерти изкуствоведи/, че произходът и е от Атон. Сребърната ризница на иконата е от по късен период – 1834г. и от надписът върху нея –„Анна ке Георгиус" става ясно ,че това са благодарни дарители, благоукрасили иконата.
Чудото извършено от Майката Божия с неплодната жена е станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен на манастира „Св. Св. Кирик и Иулита". Текстът гласи: „Празникът наречен Златна ябълка се чества на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година.

След чудото с неплодната жена .възниква и празникът посветен на това събитие, който се чества и до днес на петата събота от Великия пост. Чудотворната икона на Божията Майка се обкичва с венци от ябълки още от първия петъчен акатист на поста. На чудотворната икона те прeстояват до празника, т.е. 5 седмици и след прочитането на последния, пети акатист и отслужването на празничната литургия в събота, те се раздават на безплодните жени, за да се сдобият с рожба. Неизброими са чудесата извършени през вековете от Пресвета Богородица чрез нейната чудотворна икона. Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Малкият княз Борис /в последствие цар Борис трети/ преспива в храма и оздравява от мъчеща го болест. Събитието е упоменато в ежедневния бюлетин публикуван за състоянието на царското семейство в тогавашната преса през 1907г. За благодарност царят дарява на храма мрамор,с който облицоват пода и едно златно енголпие, на чудотворната икона.

От 2008 г. ежегодно за празника във възхвала на Пресвета Богородица и Нейната чудотворна икона, наречена „Златна ябълка" се отслужва Божествена света литургия лично от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай, а от 2012г. празникът е обявен за всебългарски и е упоменат официално в Българския православен църковен календар. От 2015 в чест на Въведение Богородично се отслужва МОЛЕБЕН ЗА ЧАДОРОДИЕ.
Многобройни са случаите, в които „Златната ябълка" е помогнала на жени да се сдобият с дете. Много от родителите идват след това с подаръци в знак на благодарност към Божията майка или кръщават тук децата, които са родени с нейната чудодейна помощ.
В страната ни има над 200 000 двойки с репродуктивни проблеми. Пътят им към постигане на целта е дълъг и осеян с много трудности и неволи. В много от случаите само силната вяра в чудотворната сила на майка Богородица ги крепи.

ОбС Асеновград избра 3-ма зам.-председатели

Четвъртък, 21 Ноември 2019 18:16 Публикувана в Асеновград

На първата си сесия Общинският съвет на Асеновград избра трима заместник- председатели. Заместниците на съветник №1 Драгомир Георгиев са Иван Чохаджиев от ГЕРБ, Ферди Кадир от ДПС и д-р Емил Караиванов от БСП за България.

Заместниците в местния парламент бяха одобрени с 30 гласа за и трима въздържали се.

Избрана бе и 7-членна временна комисия, която ще готви нов Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет до края на ноември.

 

Курс по творческо писанe за средношколци и студенти

Четвъртък, 21 Ноември 2019 13:08 Публикувана в Култура

Курсът по творческо писане, който се провежда по проекта „Литературна събота“ на Читалище „Възраждане 1983“ и Община Пловдив, продължава своята дейност и през есента. Курсът е адресиран към млади хора с литературни интереси, а занятията се водят от изявени пловдивски писатели всяка събота от 11 часа в залата на Дружеството на писателите – ул. „Александър Батенберг“ №27 (на Главната улица срещу стълбите на Сахат тепе).

На 23 ноември 2019 г. курсът ще бъде воден от Лъчезар Янков – преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Тези, които желаят да се запишат в курса по творческо писане, могат да го направят на е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Или на телефони: 0879 850 547; 0887 220 693.

Ето телефоните за бедствия на пътя през зимата

Четвъртък, 21 Ноември 2019 12:54 Публикувана в Асеновград

На вчерашната работна среща в сградата на ОДМВР – Пловдив участие взеха заместник-директорът комисар Димитър Събчев, началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Венелин Младенов, заместник-областен управител Евелина Костова, заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов, директора на РДПБЗН комисар Георги Мангараков и представители на общините и фирмите, ангажирани със зимното поддържане на републиканската пътна мрежа, общинските пътища в областта и уличната мрежа в населените места.

Според доклада на общинските служби и фирми, които отговарят за поддържането на пътищата през зимния сезон, те са в пълна готовност и разполагат с необходимите снегорини, снегоразпръсквачи и снеготоварачи, както и със сол, луга и химически препарати.

Техниката е преминала необходимите проверки, екипите са в готовност да действат според предварително набелязаните маршрути за обхвата на снегопочистване.

От ръководството на полицията бе наблегнато върху важността от превантивните дейности и мерки за подобряване на безопасността на движението, преди евентуални усложнения на метеорологичните и пътни условия. Подчертана бе и необходимостта от добра и бърза координация и комуникация между различните институции и общата им отговорност за гарантиране сигурността на хората и недопускане на пътни инциденти при утежняване на метеорологичната обстановка.

В дежурните части на всички полицейски подразделения са предоставени координати за взаимодействие със съответните длъжностни лица от снегопочистващи фирми към общините. Сигнали и информация за възникнали бедствени ситуации и затруднения при придвижване по пътните артерии в Пловдивска област по време на зимния сезон ще се приемат на няколко денонощни телефона. В оперативната дежурна част на сектор “Пътна полиция” 032932007, Областен център за пожарна безопасност – 0889689772 и на дежурните телефони в Областна администрация 032/ 605 550 и 0878 198 425.

Съботно поетично матине с новата книга на Тильо Тилев

Четвъртък, 21 Ноември 2019 11:19 Публикувана в Култура

Поредното събитие в рамките на съботния литературен салон, организиран от читалище „Възраждане 1983" се състоя на 16 ноември. Светла Караянева представи в залата на Дружеството на писателите – Пловдив новата книга на Тильо Тилев „Дъхът на твоето очакване". Стихотворенията в нея са поетична интерпретация на различни състояния на любовта.
Представянето беше в рамките на проекта „Литературна събота", защитен от читалище „Възраждане 1983" пред Община Пловдив и включен в нейния културен календар.
Предлагаме ви едно от стихотворенията в книгата, написани с азбуката на любовта:

АЗБУКА ЗА АНГЕЛИ

О, прекрасна жажда
за познание...
И пак повтарям,
отново и отново –
отвъд
преградите на детството,
отвъд
загражденията на спомена,
отвъд всичко,
което не е тук...
... сричам
брайловото писмо
на твоето тяло –
ослепителна азбука
за прогледнали ангели.

Поетичната книга на Стоян Терзиев „По коридорите на моята есенна будност" беше представена на 16 ноември в читалище „Възраждане". За книгата и автора говори Светла Караянева. Представянето беше в рамките на проекта „Литературна събота" на Народно читалище Възраждане, който включва литературно матине и курс по творческо писане. Проектът е защитен пред Община Пловдив и е част от нейния културен календар.
Ето и стихотворението, което е дало заглавието на книгата на известния пловдивски журналист и поет:

По коридорите на моята есенна будност

Спотайвам се от мислите за теб в безсънието.
Сънищата лесно обитаваш –
в тях заключваш се
и мяташ ключовете през балкона.
Затова вървя по коридорите
на моята есенна будност.
Безсънието ме владее като наркотик.
Халюцинирам. Разминавам се със риби
и мигам във синхрон с хрилете им.
Артикулирам. Анаграмата на името ти разгадавам.
Драскам го със тебешир по коридорите, маркирам.
И тичам вече, приближавам
непокоя на сърцето си,
за да проумея как така кодирани са
мислите за теб във паузите
между всеки негов удар.

Коледен крос в Асеновград за 7-ма поредна година

Сряда, 20 Ноември 2019 16:46 Публикувана в Спорт

Център за местни инициативи в Асеновград организира традиционен КОЛЕДЕН КРОС - за седма поредна година!

Традицията повелява - напълно безплатно участие и щедри подаръци, томбола, награди, лакомства...

Традицията повелява - забавление, широки усмивки, музика и много настроение!

Традицията повелява – в сняг, дъжд, мъгла или пек – на старта от малък до голям човек!

В светлите дни преди Коледа, добре ще ви се отрази едно бягане или скоростно ходене, което да завърши като празник с приятели! Или можете просто да дойдете и да се потопите в еуфорията на старт-финала!

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО В ASENOVGRAD-ONLINE ПРОГРАМА НА КРОСА И ПОДРОБНОСТИ!