Ром убил човек: Не исках да умира, но не мога да го върна!

Двамата роми от Асеновград 15-годишният Исмаил Асан и 17-годишният Митко Асенов, които зверски пребиха до смърт 48-годишен минувач на 26 май, остават в ареста.

Това реши на свое заседание Апелативният съд в Пловдив днес, след като защитата на двамата обжалва решението за постоянна мярка задържане под стража.

Припомняме, че отвратителното престъпление е било извършено без грам причина, след като са били ограбени 3 лева от жертвата.

Двете момчета срещнали мъжа от турски произход, който се връщал от гостуване при брат си.

Исмаил и Митко го нападнали, Исмаил му счупил носа и го съборил на земята.

Отмъкнали му чантата с 3 лева и си купили бутилка алкохол.

След това се върнали отново на мястото, където пребили мъжа.

Исмаил си събул обувките и започнал да скача по главата на жертвата, а след това - да я души.

Минувач видял издевателството, спрял водач на такси и му разказал какво се случва. Двамата се обадили на 112.

Веднага била изпратена полицейска кола и екип на спешна помощ. Лекарите обаче само констатирали смъртта на 41 годишния мъж. Причината за смъртта е счупена подезична кост при душенето. Аутопсията е установила още, че в белите дробове на починалия е имало кръв от счупването на носа.

Двамата са взели и ключа и чипа от апартамента на кооперацията му. Излъгари полицаите, че ключът е от жилището на баба им.

Според Митко, убийството е извършено само от 15-годишния Исмаил, който бил много пиян и има богато криминално досие.

Ромите настояха за по-лека мярка за неотклонение, тъй като са непълнолетни.

Исмаил живее само с майка си и няма да избяга и да се укрие, мотивира се пред съда служебният адвокат на Исмаил.

Той смята, че Исмаил може да бъде поставен под надзор от Детска педагогическа стая.

"Те първо ме набиха, тримата, след това аз отидох до човека и го ударих. Той падна и ударил се в камък... и умря. Аз не искаше да умре, ама умря. Два пъти го ударих, падна и умря." , обяви Исмаил пред съда.

Според прокурора убийството на асеновградчанина е много тежко. А Митко Асенов е бил там и не е попречил на Исмаил да го извърши. Затова обвинителят поиска и за двамата най-тежката мярка.

Митко обясни пред съда, че е завършил основно образование до 8 клас, а в девети клас е учел и е работел. Сега бил в десети клас, но по индивидуална програма.

"Направих си форма и работя по строежите. Искам да завърша десети клас и да продължа нататък до 12-ти", каза пред съда той. А за нощта, в която бе извършено убийството, обясни: "Аз бях много пиян, аз нямам такива вини, да прави лоши неща. Бях пиян, затова взех телефона (на убития - бел.ред.). Ако може да ме пуснете, че имам бая работа, трябва да уча".

Според прокуратурата деянието се отличава с висока степен на обществена опасност и затова двамата непълнолетни трябва да останат зад решетките.

А Асенов е бил там и не е попречил на Исмаил да го извърши. Затова обвинителят поиска и за двамата най-тежката мярка.

Съдия Милена Рангелова напълно подкрепи становището на обвинението, че това е изключителен случай и мярката задържане под стража, каквато се прилага само в изключителни случаи за лица под 18 години, трябва да остане.

"Извършеното престъпление е колосално тежко и предпоставката за една завишена степен на опасност на Асан е изключително реална. Реално е той да извърши и друго престъпление", аргументира се Рангелова.

Мотивът за постоянния арест на Асенов пък е, че грабежът на телефона на убития след смъртта му, може да се счита за кражба, но дори в този случай става дума за толкова тежка кражба, колкото съдебният състав не е виждал в практиката си. Затова съдът препоръчва кратко задържане, което по-нататък може да бъде отменено от друг съдебен състав.

Исмаил е рецидивист с присъди за кражби и грабеж, а Митко е с регистрации за кражби, включително и на църква.

Последно променена в Неделя, 16 Юни 2019 09:27

Добавете коментар