Зеленогорски: Рестарт на децентрализацията

Бившият син кмет три мандата на Плевен и сега член на Националния съвет на Движение България на гражданите Найден Зеленогорски се обяви за промени в Конституцията, които партията ще инициира след влизането й в парламента на 12 май.

Зеленогорски, който е ръководител на Местно самоуправление и регионална политика в ДБГ, е категоричен, че Конституцията не изпълни очакваните цели от началото на прехода.

Промените трябва да гарантират разделението на властите, човешките права и да рестартират финансовата и функционална децентрализация, която ГЕРБ спря, каза Найден Зеленогорски.

Повече власт и финансови възможности на общините - това иска ДБГ, като допълнително се субсидира преизпълнение на постигнатото от общини отличници.

Зеленогорски обясни нагледно - при преизпъленние на 100 единици заложен приход, съответната община трябва да получава премия, че се справя с инвестициите и новите работни места.

Целта на промените в Конституцията е силно местно самоуправление, разгръщане на потенциала на гражданската инициатива и преди всичко - гражданския контрол, посочи Найден Зеленогорски.

Точно липсата на такъв контрол създаде проблема с протестите срещу монополите и начина на управление на градовете, включително Пловдив, каза още екскметът на Плевен.

Аз съм неприятно изненадан от драстичното повишение на данъците в Пловдив, мотивира се Зеленогорски.

Дясна политика е подобряване на бизнессредата и нормални поносими данъци, увеличението им е лява мярка, няма нищо общо с дясното, колкото и ГЕРБ да се самоопределят като десни, каза Зеленогорски.

Той се обяви и за увеличаване броя на полицаите, тъй като редът и сигурността в малките населени места са един от големите проблеми на България днес.

Друг тежък проблем е, че стандартите за държавно делегираните дейности не онговарят на реалностите, посочи Зеленогорски.

Той даде пример с училищните бюджети.

1200 лева годишно за издръжката на ученик са крайно недостатъчни и карат общините да посягат на местните приходи, за да дофинансират недостига в образованието.

Реално местно самоуправление в България няма, след като максимум 20% от приходите на общините се харчат с решение на ОбС, а всичко друго се разписва от Министерство на финансите, каза още Найден Зеленогорски.

Европа е на регионите и, ако искаме да сме европейска държава, усилията ни трябва да са именно в децентрализацията, категоричен е той.

Зеленогорски вижда далеч по-големи възможности в усвояването на евросредствата.

Говорим за 32 млрд за периода 2014 - 2020, но ако усвояването остане в сегашните нива - 1/3-та, това не са 32 милиарда, каза той.

Според него средствата трябва да се договарят така, че да има равнопоставеност между общините, а не богопомазани градове.

Като особен проблем тук Зеленогорски вижда недостатъчните средства на малки общини да дофинансират големи проекти.

Откъде една община с 8 млн. бюджет да извади пари за дофинансиране на Воден цикъл за 36 млн., попита риторично Зеленогорски.


Добавете коментар