Асеновград отбеляза 24 май, награди

Кметът д-р Емил Караиванов произнесе тържествено слово по случай Деня на славянската писменост и българската просвета и култура.

Водосвет и благослов отслужи Негово Високоблагоговейнство отец Йордан Георгиев - архиерейски наместник на града,а отличници от Асеновград получиха честта да извършат официалната церемония по издигане на националното знаме.

По традиция в празника на славянската писменост и култура продължи с детски танцови и вокални формации.

Над час продължи програмата, а граждани, родители на участниците и гости на Асеновград изпълниха площада.

Четирима преподаватели, двама директори на учебни заведения и трима културни дейци от Асеновград получиха отличия в своята област от кмета д-р Емил Караиванов.

Церемонията се състоя в ресторант „Амбелино" след празничния концерт на площада на детски танцови и вокални състави. Отличените в образователната сфера са:

- Ирина Иванова - учител в подготвителна група в ОУ "Ангел Кънчев", гр. Асеновград. Израсла в учителско семейство. Ползва се с голям авторитет сред колеги, родители и общественост. Издател на три стихосбирки и публикации в списание "Дом, дете и детска градина" и списание "Образование". Преподавател по вероучение в ОУ "Ангел Кънчев". Носител на приза "Петко Москов" и званието "Учител на годината в национален конкурс през 2010 г.

- Елмон Русинова - начален учител в ОУ "Отец Паисий", гр. Асеновград. С отлични успехи в провежданите олимпиади в областта. Създател на театрално студио "Сцена за Арлекин и Коломбина".

- Снежана Цветанова - учител по химия и опазване на околната среда в СОУ "Св.св.Кирил и Методий", гр. Асеновград. Отличната й подготовка е доказана и на състезанието по химия проведено от доц. Николова от ХТМУ София на 14.03.2013 г.–с отлични постигнати резултати–явили се 6 ученика, от които 5 с отлични оценки. Работи по проект "Химията-трудна, но полезна всеки ден."

- Митра Николова - учител в СОУ "Св.св.Кирил и Методий", гр. Асеновград. С дългогодишен професионален опит по български език и литература. Участва при разработване на проекта Клуб "Вариант" по модул "Училището-желана територия на учениците" и проект "Успех"–Клуб "Ценности и човеколюбие". С множество участия в литературно-музикални програми за живота на Асеновград.

- Златка Тоскова – г-жа Тоскова е директор на ЦДГ "Н. Вапцаров" от 1995 г. Защитила е I-ви клас квалификация През 1995 година стартира проект "Равен старт", на университет "Джордж Таун"–Вашингтон, финансиран от Джордж Сорос, в само 8 детски градини в България, между които е и ЦДГ "Н. Вапцаров". По-късно той прераства в програма "Стъпка по стъпка" одобрена от МОН и се превръща в модел за междуетническо сътрудничество за цяла Южна България. ОТ 2001 г. работи по проект "Матра". Г-жа Тоскова е новатор и генератор на идеи. За втора поредна година е инициатор на Национална конференция и международен педагогически форум в сферата на предучилищното образование. Носител на званието "Директор на годината" в областен конкурс през 2012 г.

- Инж. Виолета Бибова - завършила е висше образование във ВМЕИ "Ленин"-гр. София-специалност "Механично уредостроене". Наред с афинитета, който има от младежките си години към техниката,по-късно специализира и получава преквалификация по педагогика. От 1992 г. е директор на ПГ "Цар Иван Асен II"–Асеновград. Допринася за издигане авторитета на ръководеното от нея учебно заведение. Под нейно ръководство училището има спечелени множество проекти, сред които и проект по Програма "Коменски". Продължава с много любов и всеотдайност да възпитава младото поколение.

Отличени в сферата на културата и изкуството:

- Иванка Янкова - дългогодишен секретар и заместник председател на дружеството за приятелство с народите на Русия. Дълги години работи в областта на просветата и културата. Носител на Златен орден на труда, орден „Кирил и Методий" първа степен, медал за принос и укрепване на дружбата между народите, медал за цялостно литературно творчество от Съюза на писателите, награди от литературни конкурси , отличия от руски правителствени и обществени организации. Автор на 10 стихосбирки. Превеждана на няколко езика.Учредител и председател на Литературния клуб при НЧ "Родолюбие-1873 г.", член на Съюза на независимите писатели.

- Никола Филипов - има публикувани стотици статии, очерци, разкази и стихове в над 20 български и чуждестранни вестници и списания. Автор на книгите "Воден през вековете", "Как да икономисаме 30 процента от електроенергия", на стихосбирката "Пленена душа", на сборника"Що е то Лондон и що прави нашенецът там", книгата му "Свети Кирик"-Горни Воден-Долни Воден". Има публикации на осем езика: български, руски, английски, македонски, украински, полски, гръцки и турски. Член е на Дружеството на независимите писатели в България.

- Мина Христемова - вече 25 години работи като уредник в Исторически музей –Асеновград. Завежда отдел „История на България XV-XIX век". Организирала е огромен брой изложби, реализирала е много проекти, свързани с издирване и опазване на културноисторическото наследство, реставрация и консервация на културни ценности. Участва в множество конференции, симпозиуми и други научни форуми. Музеен специалист с една модерна визия за съвременно развитие на културните институции. Тя успешно превръща музея в един притегателен образователен център, където млади и стари успяват да научат винаги нещо ново и полезно от богатата съкровищница на нашето минало. Има неоценим принос като изследовател на историята в нашия край за периода XV-XIX век. Автор на множество научни публикации и статии. Тя е един от най-изявените изследователи на църковното и просветното дело в Асеновград.

Всички отличени получиха грамота и букет цветя, като учителите получиха и подарък книгата на Георги Марков „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913", а културните дейци по една уникална картина.

Последно променена в Неделя, 26 Май 2013 11:26

Добавете коментар