960 млн. потънаха, токът ще скочи до 18%

- Г-н Цветанов, как ще коментирате изявлението на Йордан Цонев /ДПС/, че правителството ще подаде оставка, ако БСП и ДПС съберат по-малко гласове от ГЕРБ и Реформаторите на евроизборите през май?

- Това е позиция, която не смятам, че е реалистична при днешната ситуация в държавата. Трябва да си направят равносметка какви ще бъдат последствията, след като си заминат. Колкото по-бързо се проведат предсрочни парламентарни избори, толкова по-добра перспектива ще се очертае пред изпълнителната власт, пред местната власт, и пред усилията на страната да е част от силна Европа.

- ГЕРБ в какви позиции е при едни предсрочни избори?

- От митингите, които бяха миналата събота, мога да кажа, че БСП и ДПС показаха новия стратегически съюз между тях. Стана ясно, че ПП ГЕРБ в никакъв случай не би участвала в партньорство в един бъдещ кабинет с БСП, ДПС и Атака. Нашите потенциални партньори могат да бъдат разглеждани в център-дясно в политическия спектър. В ЕНП има партии от старата десница, и разбира се, сегашната перспектива, която се очертава в Реформаторския блок. Ще търсим партньорство с подобни партии, за да можем да формираме силна дясно-центристка политика, което е добре за България, и това е очакването на голямата част от демократичната общност в страната. Сегашната конфигурация, сегашната политика, а и това, което наблюдаваме в Украйна, в Румъния, в Словения, е изключително тревожно. Пътят, по който вървят тези държави, ги отдалечава от европейската перспектива и, разбира се, Европа ще бъде много ясна още в предстоящата кампания за европейския вот. Аз не знам как ще говори лидерът на ПЕС пред социалдемократите в Германия. Аз не знам как ще убеждава лидерът на ПЕС френските социалисти – знаете какви статии излизат там за България. Нали не смятате, че това, което се случва в България, не се оценява от Мартин Шулц? Изказването, което направи Ханес Свобода тази седмица много ясно очерта перспективата пред България. Той дори предложи избори 2 в 1.

- Кое ще е четвъртото обвинение, което ще ви повдигнат?

- Нека бъде изненада! Не мога да ви кажа, но очаквам още политическа репресия, както към мен, така и срещу нашия лидер, така и срещу всички онези, които са фактори в ПП ГЕРБ. Сега идвам от Бургас, където имах срещи с наши кметове, с общински съветници, с членове на ГЕРБ – всички са притеснени от това, което се случва в държавата. Защото бихте ли ми казали за последните 6 месеца една знакова акция на българската правоохранителна система, българската прокуратура и нашите евроатлантически партньори? Аз не съм забелязал.

- Как ще кометнирате ситуацията по границата ни с Турция? Ако бяхте вътрешен министър, как бихте действали?

- Първо, ако бях вътрешен министър нямаше да допуснем да изгубим това време, което имахме от май месец да се подготвим за предизвикателството с бежанците. Защото от май месец бившият председател на държавната агенция за бежанците многократно е информирал за тревожните данни за засилващия се емиграционен поток към България и за желаещите да се възползват от статута бежанец. И Йовчев, и Златанова, и Орешарски не са реагирали адекватно на тези писма и едва след втората половина на септември започнаха да правят действия за осигуряване на сградния фонд, без обаче да бъдат ремонтирани въпросните общежития, за да имат нормални условия хората, които търсят закрила. Това, което наблюдаваме в момента, е, че те са готови да направят корекции и да осигурят съответните финансови средства. Но аз съм обезпокоен от начина, по който ще бъдат изхарчени. Защото те ще се изхарчат по процедури, които няма да минат по Закона за обществените поръчки, по съответния официален ред, и ще изхарчат много пари непрозрачно и не с необходимия ефект. Защото с изграждането на 30-километрово съоръжение по границата ни с Турция, която е 274 км., представяте ли си какъв ще е ефектът? Тази ограда ще даде възможност единствено да бъдат похарчени 6 млн. лева. Това, което са предприели като действия – да командироват български полицаи по българо-турската ни граница не решава проблем. Защото създава още по-голям проблем с битовата престъпност. Има много прикрити данни за завишаване на битовата престъпност в страната. Защото, когато командироваш служители в София да охраняват парламента, и по границата, това е създаване на дефицит на полицейско присъствие в районите, където е необходимо. Харчат се пари – изключително много средства. Предполагам, че на месец това са 2 млн. лева месечно. Без да говорим за разходите по мерките за бежанците, които трябва да бъдат изпълнени. Единственото, което ги интересува, е как да запазят властта с повече полицейско присъствие в София. Но когато идва някой потенциален инвеститор в страната и кацне на летище София, идва в центъра, за да се срещне с българската администрация, той трябва да премине през загражденията, които са блокирали самите институции.

- Докога според вас ще издържи властта по този начин?

- Готови са на всичко. Не ги интересува България, а тяхното лично оцеляване във властта, и задоволяването на лични и корпоративни интереси.

- Как ще коментирате назначението на директора на Областна дирекция на МВР – Пловдив комисар Тодор Гребенаров за шеф на Главна дирекция полиция?

- Това, което се върши в сектора за сигурност, е изключително тревожно. Аз съм убеден, че това ще бъде цитирано в предстоящия Евродоклад. Защото тези начначения, които станаха в МВР, са изцяло под политически натиск – без абсолютно никаква професионална обосновка. Твърденията, че когато ГЕРБ е управлявала, е имала подобен подход, са несериозни. Аз само ще ви дам един пример. Когато станах министър на вътрешните работи, главният секретар – висшата професионална фигура Павлин Димитров, стана заместник-министър, а директорът на Национална полиция Калин Георгиев стана главен секретар. Зам.-директорът на Полицията Ангел Антонов стана директор на Полицията, а директорът на НСБОП беше назначен от 2009 – Станимир Флоров, той продължи да заема позицията и когато направихме структурни промени. Виждате каква последователност сме имали в сектора за сигурност и то с кадрите, назначени от тяхното време.

- А с вашите кадри какво се случва?

- Всички се разхождат до прокуратурата. Не само кадрите от МВР, но виждаме и отношението към тези прокурори, които бяха много активни в общите усилия на държавата да се бори с тежката организирана престъпност и затова бяха и добри оценките от Брюксел – и за волята да се борим, и разбира се за резултатите, които постигахме.

- Има ли пари в държавата да изкара зимата? Очаквате ли социални бунтове?

- Това, което мога да кажа, е, че пари за харчене ще намерят. Мога да дам веднага пример с актуализацията на бюджета август месец – 1 млрд. изтеглени, 40 млн. разбрахме всички къде са отишли – за социалния пакет. Но 960 милиона никой не разбра къде са отишли. В момента политиката им за намаляване на тока с 5% доведе до там, че последните месеци – от август досега, НЕК трупа огромни задължения и се очаква до края на годината да стигнат 500 млн. лв. Това означава, че догодина, когато по всяка вероятност ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори и ще има ново управление, новото правителство тлябва да предприеме непопулярни мерки, за да компенсира този дефицит. И тогава трябва да отидем към шокововдигане на цената на тока от 10 до 18%. Това е същото, което направиха бившите управляващи, когато на последното заседание на Министерски съвет вдигнаха пенсиите и те бяха изплащани от правителството на ГЕРБ, а те през цялото време говореха, че нито веднъж не сме вдигали пенсиите.

- Как ще коментирате искането на Атака да се възобнови АЕЦ Белене?

- Това е ясен знак за цялостното преориентиране на държавата към Русия и за стъпките, които ще бъдат предприети в ущърб на европейската ни интеграция. Видяхте в каква ситуация изпадна Украйна и демократичната общност там с решенията отпреди 2 дни. Те излязоха на улицата и не искат страната им да се връща към миналото. ГЕРБ е категорично против. За БСП е ясна позицията им – за АЕЦ Белене и за създаването на новите 250 000 работни места. Но до настоящия момент само увеличават безработицата.

В интервюто са използвани въпроси и на други медии

Последно променена в Неделя, 24 Ноември 2013 13:28

Comments  

Теa
0 #1 Теa 24-11-2013 19:11
Защо ти , гнусен престъпник, продължаваш да говориш глупости! Само показни акции са ти в главата! Сега да вземеш и да платиш на всички , които те осъдиха в Страсбург, затова , че ги оклевети, на лекарите от Горна Оряховица, на всички ! От твоите пари или на тъщата ти!
Quote
KIRO ARABA
+1 #2 KIRO ARABA 25-11-2013 22:53
Харесва този коментар ^
Quote

Добавете коментар