Отстранен кмет: 33 м. без експертиза! /видео/

Понеделник, 01 Юни 2015 13:48 | | Печат | Е-мейл | Медия | 0 Коментирай

Съдебен състав на Пловдивския окръжен съд с председател Славка Димитрова за пореден път постанови отказ да бъде възстановен на длъжност отстраненият кмет на Куклен инж. Димитър Сотиров.

Повод за сегашното шесто поред искане на Сотиров за възстановяването му на длъжност, е забавяне на заключението на назначената по делото комплексна инжинерно-геодезична строителна експертиза.

Самите вещи лица не се явиха в съдебното заседание и от подадена от тях молба до съда стана ясно, че предоставеният им срок за изготвяне на заключението не им е достатъчен.

„От отстраняването ми от длъжност изминаха 33 месеца и половина, а до края на настоящия мандат на местното самоуправление остават реално 3 месеца и половина" –заяви инж.Сотиров в искането си пред съда за възстановяване на длъжност.

„След всяко съдебно заседание отпадаха основанията, които съдът поставяше като пречка за връщането ми на длъжността кмет, но на тяхно място възникваха нови" припомни той.

Според инж. Сотиров няма извършена злоупотреба при изграждането на канализацията на гр. Куклен. Инициативата е стартирала в далечната 2004 г., когато страната ни не е била член на Европейския съюз и работата е започнала по стопански начин - с усилията на самата община.

„Закупихме техника за половин милион, назначихме над 30 души. Практически свалихме цената за метър канализация на 120 лева, а фирмите започват от 400 нагоре", коментира пред Plovdiv-online отстраненият кмет, който е печелил 5 пъти избори в Куклен и то винаги на първи тур.

Сотиров подчерта, че гражданските му права са сериозно нарушени с прилагането толкова дълго време на тази мярка за процесуална принуда. Отстранен от длъжност и в качеството на подсъдим по наказателно дело той не може да започне работа, а е семеен с 3 деца.

Причината е, че фирмите се страхуват от репресии срещу тях, ако наемат отстранения кмет на Куклен.

„По делото процесуалното поведение на инж. Сотиров е изрядно. Той е оказвал пълно съдействие при събирането на доказателствата. Това беше отчетено днес и от съдебния състав" – заяви за Plovdiv-online адвокат Красимир Елдъров – защитник на подсъдимия кмет.

„За съжаление в този съдебен процес вместо обективните данни, надделяха страховете на обвинението, които повлияха и на съда. Една след друга се редуваха причините да не се позволи на отстранения кмет да заеме длъжността си. Първоначално прокурорът Христо Анчев се опасяваше, че предстои разпит на свидетели, които работят в кметството в Куклен и ако Сотиров е кмет, това ще окаже влияние на показанията им. Съдът се съгласи с този прокурорски аргумент. Обаче, когато всички свидетели от тази категория бяха разпитани, прокурорът сподели пред съда ново свое притеснение – че връщането на Сотиров на кметския стол щяло да повлияе – този път на вещите лица по назначената от съда експертиза. Съдът прие за убедителен и този довод на прокурора. В хода на делото последваха и други подобни процесуални развития. По този начин, макар и на няколко пъти да преодоляваше поставените за възстановяването му изисквания, клиентът ми не получи положителен отговор на исканията си." – допълва адвокат Елдъров.

Той е категоричен, че в обвиненията срещу кмета Сотиров – 5 на брой, няма нито за присвояване, нито за обсебване. Ще пледираме оправдан стопански риск, казва адв. Красимир Елдъров.

„Освен всичко друго по това дело се натъкнахме на съдебна практика, която в последно време има широко разпространение, продължава той. Става въпрос за това, че няколкото жалби срещу отказите на Окръжния съд за възстановяване на инж. Сотиров на кметската длъжност бяха разглеждани от по-горната съдебна инстанция Апелативен съд - Пловдив от едни и същи трима апелативни съдии, които пет пъти се произнасяха отрицателно по жалбите на Сотиров и потвърждаваха отказите на Окръжния съд. Повече от очевидно е, че при толкова много произнасяния по един и същ казус, не може да не се формира отношение и предубеждение у магистратите", категоричен е адвокатът.

„Считаме, че принципът на непрогрешимост може да се отнася само за църквата и светците. В сферата на обществените отношения и особено в правораздаването, обективността и безпристрастността се осигурява чрез двукратност на мандата. Така е в цивилизованите общества – и най-добрите могат да бъдат избирани само два мандата – например, само два пъти президент, само два пъти главен прокурор и т.н. само два последователни мандата за обществена длъжност. Обаче се оказва, че в правосъдната система този европейски общодемократичен принцип не важи и един и същия съдия или цял съдебен състав, може до безкрайност да се произнася по един и същ въпрос. Едва ли някой може да повярва, че вече многократно произнасялите се едни и същи апелативни съдии от Пловдивския апелативен съд, не са си изградили твърдото и непоколебимото вътрешно убеждение, че инж. Сотиров не трябва да бъда възстановяван на длъжност." – заявява адвокат Красимир Елдъров

„Тези съображения бяха изтъкнати на вниманието на председателя на Апелативния съд - Пловдив в последната жалба на Димитър Сотиров от 22.04.2015 г. и случаят най-сетне бе възложен на други трима апелативни съдии. Макар тяхното решение да беше същото като на многократно произнасялите се други техни колеги, удовлетворението ни от това е, че на подобна незаконосъобразна съдебна практика на „произнасяне безкрай от едни и същи съдии", може да се сложи край." – убеден е адвокат Красимир Елдъров.

Съдът отложи делото за 15.09.2015 г.

ВИЖТЕ ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО С КМЕТА ДИМИТЪР СОТИРОВ!

Медия

Последно променена в Неделя, 07 Юни 2015 13:22

Добавете коментар