Асеновград онлайн

Асеновград онлайн

Уеб сайт:: http://asenovgrad-online.com

Най-добрите дела за 2019 получиха своите отличия

Вторник, 10 Декември 2019 14:18 Публикувана в Бизнес

На официална церемония в Градска библиотека „Паисий Хилендарски" бяха връчени Шестите годишни награди за доброволчество „Донка Пашкова" в Асеновград. С приза "Рицар на добрата воля" за 2019 г. бе удостоена 14-годишната Ирина Павлова, която рисува уникални картини и дарява рисунките си на болници, детски градини и други обществени учреждения. Момичето си заслужи наградата за кампанията "Подари усмивка с анимационен герой". Над 60 са картините, които са дарени до момента за болници и учреждения. Ирина е провела и безвъзмездно обучение по рисуване на децата в асеновградска детска градина.
С приз "Донка Пашкова" пък бяха отличени четири инициативи, извършени с доброволен труд през 2019 г.
"Благотворителност за набиране на средства за бъбречна трансплантация на Неврие Мехмед" – инициатор Зехра Мустафа
Тенис клуб "Асеновград" – с треньор Димитър Аврамов
"20 години родолюбие в действие" – по идея на Иван Чойков и "сговорна дружина"
"Театрална работилница за мечти" - любителският театър е инициатор на множество реализирани доброволни каузи. Организатор е на благотворителното провеждане на постановката "Лелята на Чарли", от която бяха събрани 2 914 лева. Средствата бяха дарени на Лизавета Иванова, страдаща от "Множествена склероза". По идея на организацията се проведе и Първи национален фестивал "Театър за ценители" в Асеновград.
Наградени с грамоти в конкурса „Донка Пашкова" са също:
Грозданка Павлова и доброволческата група – те залесяваха дървета и храсти в района на залата за вдигане на тежести в Асеновград и в градинката на паметника на Васил Левски
"Станимашка фотографчийница" - за съхраняване и популяризиране на културното наследство и провеждане на изложби, дискусии, презентации, паметни знаци и идейни проекти и други
Йордан Кожухаров, Иванка Янкова и Йордан Илиев - "Поставяне на паметна плоча на композитора Димитър Вълчев"
Ламбри Ламбрев - "Обновяване на външната фасада на параклис "Свети Спиридон"
Ученическият съвет при СУ "Свети Свети Кирил и Методий" - "Провеждане на "Ученически благотворителни базари" и организиране "Ден на хляба"
Щерьо Георгиев - "Благотворителна трапеза за Кръстовден за 50 енориаши"
"Благотворителна изложба на Емилия Калоферова" - средствата от инициативата са дарени за деца с увреждания
Елена Атанасова и Вирия Изет - наградени за доброволна екологична акция Момичетата споделиха, че просто са решили да почистят, защото не им харесва да живеят сред замърсена природа и отпадъци
Дойка и Кръстьо Апостолови - заедно с помощта на доброволци организирали възстановяване на старите чешми и на параклиса "Свети Димитър" в село Югово"
ДГ "Дружба" - за създаването на книга "Асеновград в сърцето - история, традиция, приказки и детство", чието издаване бе подпомогнато от община Асеновград
НЧ "Свети Свети Кирил и Методий-1938 г." в квартал „Горни Воден" – за кампанията "Сърце за Ники", чрез която се събраха 3 260 лева за асеновградчанина Николай Иванов, лекуващ се от рак на дебелото черво
СККК "Асеновец" - "Екологична акция на язовир "40-те извора"
ДГ "Пролет" в Асеновград в партньорство с Градска библиотека "Паисий Хилендарски" - акция "Книги за български деца в Лондон"
Общински младежки съвет в Асеновград - за проведените редица благотворителни инициативи за лечението на болни, както и за награждаване на успели деца в турнири и други
Анна Манолова и доброволци - "Отворени врати в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания (ЦНСТДМУ)" – подарили са подаръци на потребителите, приготвили са обяд и са засадили цветя
Младежката организация на БЧК в Асеновград – молебен при църквата "Свети Никола" в града и акция "Международен ден за борба с глада"
Не на последно място бе спомената и каузата "Капачки за бъдеще", в която се включиха немалко асеновградчани и бе закупен кувьоз за МБАЛ-Асеновград.
Наградите и грамотите на отличените бяха връчени Даниела Костова и Георги Златев – главни експерти в Дирекция „Хуманитарни дейности" към община Асеновград, както и от Христо Коватлиев – неколкократно печелил приза „Донка Пашкова". „Много хора все още са скептични и си казват какво толкова е доброволчеството. За него се изисква свободно време, не можем да участваме във всички инициативи и от него не се печелят пари. Това не е така. Всички, които участвате в добороволческите инициативи знаете, че печелившите сте вие. Защото всяко добро остава у човека удовлетворение от това, което той е сторил. Или се вдъхновява от усмивките на хората, на които помага и подобрява начина на живот. Доброволчеството е добродетел, която в развития свят се цени изключително много. И всички вие, които тази вечер сте тук, внасяте нов смисъл в думата „човечност"! Защото това е добротата – да намериш и да отделиш от своето сърце и време да дариш на този, който има по-голяма нужда в момента. Благодаря ви за това, което сте вършили през годината и се надявам да запалите свещичката на добротата у много други хора", каза в заключение на церемонията Даниела Костова. Честването Международния ден на доброволеца започва през 1985 г. Тогава световната организация приканва правителствата и неправителствените организации от всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им. "Радващо е, че доброволчеството набира все по-голяма популярност в Асеновград и хората намират все повече кауза, които да подкрепят - благотворителни и екологични инициативи, културни и спортни дейности, опазване на културното наследство", каза пред присъстващите Милена Марковска - директор на Градска библиотека. Награждаването на доброволците в Асеновград се провежда за шеста поредна година. Инициативата носи името на първия щатен библиотекар в града Донка Пашкова. Близо 10 години тя работи доброволно в библиотеката, като едновременно с това, тя е и активен член на тогавашното Дружество за защита на животните към Женско дружество "Благодетел". Включва се и в набирането на средства за изграждане на сграда на училището в Асеновград. Домакин е на безплатна трапезария за бедни деца. По време на Балканската война заминава като самарянка в Родопите и участва в бойните действия.

Съдят експолицай №1 на Асеновград

Вторник, 10 Декември 2019 08:51 Публикувана в Асеновград

Бившият полицейски шеф и заместник-кмет на Асеновград Димчо Темелков застава за пореден път пред Окръжен съд Пловдив днес по обвинение за прикриване на криминални деяния, фалшифициране на сигнали за извършени престъпления, злоупотреби.

Държавното обвинение твърди, че по негова заповед са били освободени петима престъпници, друг задържан го е почерпил, превишавал правата си, за да израсне в кариерата и съставял неверни докладни записки.

Обвиняеми за кражба на гориво по делото са и шофьорът Ангел Чинчев и полицаят Иван Бойчев.

Темелков бе задържан през есента на 2015 г. при полицейска акция, а после бе пуснат под парична гаранция.

Делото се отложи през май т.г. заради заболяване на адвоката на Темелков - Орлин Търновалийски.

Ето и обвиненията срещу тримата:

     Срещу Димчо Т. са повдигнати обвинения в това, че:

I.На 14.08.2015 г. в гр. Асеновград, обл. Пловдив, като полицейски орган – началник РУ „Полиция“ – гр. Асеновград, е спомогнал на Г. Ш., М. Т., Н. М., В. М. и Г. Н., извършили престъпление по чл. 194 ал.1 от НК, да избегнат спрямо тях наказателно преследване, без да се е споразумял с тях, преди да са извършили самото престъпление /след като са били задържани от полицейски патрул, е наредил да бъдат освободени, като не са им отнети и придобитите чрез престъпление вещи/ - престъпление по чл. 294 ал.4 вр. с ал.1 от НК.

II.На 29.08.2015 г. в гр. Асеновград, обл. Пловдив, е приел предложение от Ш. И. за дар – „да почерпи“, за да упражни влияние върху длъжностно лице – разследващ полицай М. С. от РУ „Полиция“ – гр. Асеновград, във връзка със службата му – да освободи задържаното лице Н. Ю. от гр. Асеновград – престъпление по чл. 304б ал.1 от НК.

 

III.През периода от 13.03.2014 г. до 13.07.2015 г. в гр. Асеновград, обл. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, извършвайки деяния, които осъществяват поотделно един състав на едно и също престъпление, извършени са през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, при което последващите се явяват от обективна и субективна страна продължение на предшестващите, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – началник на РУ „Полиция“ – гр. Асеновград, не е изпълнил служебните си задължения и е превишил властта и правата си – като деянията е извършил с цел да набави за себе си облага – повишаване на оценката му като ръководител на РУ „Полиция“ – гр. Асеновград при ОДМВР – Пловдив, кариерно израстване и получаване на поощрения и награди, и от деянията са могли да настъпят немаловажни вредни последици за МВР – уронване авторитета на МВР и намаляване на доверието към работата на органите на полицията – престъпление по чл. 282 ал.2 пр.2, вр. с ал.1 вр. с чл. 26 ал.1 от НК.

IV.В периода 24.01.2015 г. – 3.07.2015 г. в гр. Асеновград, обл. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице - РУ „Полиция“ – гр. Асеновград, обл. Пловдив, в кръга на службата си е съставил официални документи – „Докладни записки за седмично планиране и отчитане на основните оперативни задачи, касаещи дейността на служителите на РУ „Полиция“ – Асеновград при ОД на МВР – Пловдив, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел да бъдат използвани тези документи като доказателство за тези обстоятелства пред ръководството на ОД на МВР – Пловдив – престъпление по чл. 311 ал.1 вр. с чл. 26 ал.1 от НК.

 

     Срещу Ангел Ч. е повдигнато обвинение в това, че на 14.09.2015 г. в гр. Пловдив в качеството си на длъжностно лице – шофьор на товарен автомобил в „КМД“ ЕООД – гр. Пловдив, противозаконно е присвоил чужди вещи – 20,960 литра дизелово гориво на стойност 46,12 лева, собственост на

„КМД“ ЕООД – гр. Пловдив, връчени в това му качество да ги пази и управлява – престъпление по чл. 201 във вр. с чл. 93 т.1 б. „Б“ от НК.

     Срещу Иван Б. е повдигнато обвинение в това, че:

I.През периода от 1.03.2015 г. до 14.09.2015 г. в гр. Пловдив и в гр. Асеновград, като орган на властта – „разузнавач V степен в група „Противодействие на икономическата престъпност“ на сектор „Криминална полиция“ към РУ „Полиция“ – Асеновград при ОД на МВР – Пловдив, е пропуснал да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата, като не е започнал разследване при наличие на законови предпоставки за това с цел да избави другиго – Ангел Ч., от наказание за извършено престъпление – престъпление по чл. 288 от НК.

II.На 14.09.2015 г. в гр. Пловдив, с цел да набави за себе си и за другиго – Ангел Ч., имотна облага е придобил и спомогнал да бъдат отчуждени чужди движими вещи – 20.96 литра дизелово гориво на стойност 46,12 лева, за които е знаел, че са придобити от Ангел Ч. чрез престъпление – престъпление по чл. 215 ал.1 от НК.

Призът „Произведено в Асеновград” бе връчен на строителната фирма „Запрянови-03” от кмета на общината доктор Христо Грудев. Той присъства на официалния традиционен Благотворителен бал на предприемачите в града. Идеята и организацията за връчването на наградата „Произведено в Асеновград” е по идея на Съюза на предприемачите в града.„С Георги Запрянов се познаваме от много години. Поводите, по които сме се срещали, не винаги са били приятни. Имали сме известни различия и спорове. С годините аз следях развитието на фирмата и наистина тя израсна сериозно. Смятам, че и аз съм променил характера си в по-добра насока. Така че от тук нататък продължаваме да работим в интерес на всички жители на община Асеновград”, каза пред присъстващите кметът доктор Христо Грудев. Той допълни, че декември е най-семейният месец. Голяма част от празниците и тържествата са в домашна и уютна обстановка.„Това е времето, в което се срещаме със своите най-близки хора и си пожелаваме добри неща. Надяваме се желанията ни да се сбъднат. Весели празници и щастлива нова година!” С тези думи се обърна към асеновградските предприемачи и гостите градоначалникът. Тържеството се проведе в ресторант „Станимака”. На церемонията присъстваха и заместник-кметовете на Асеновград инженер Стоян Димитров, доктор Теньо Манолов, както и председателят на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев. На събитието бяха връчени и наградите за "Предприемач на годината" в Асеновград.

Ето и всички призове:

„Дарител на годината”, "Произведено в Асеновград" и "Фирма на годината" – Георги Запрянов – собственик на строителна фирма

"Активен принос към Съюза на предприемачите–Асеновград" - Ангел Ангелов – собственик на ресторант

"Успешна социална политика" - Борислав Ангелов - собственик на фирма за захарни изделия

"Дългогодишен и проспериращ бизнес" - Атанаска Велчева от Първомай – шивашка фирма за знамена

"Инвеститор на годината" - Николай Павлов - собственик на транспортна фирма

"Предприемач на годината" - Васил Пиронков – фирма за автобусни превози и фирма за строително-монтажни дейности

„Дарител на годината” - Селим Емин - собственик на фирма за почистващи и перилни препарати „Селчо”. Той получи признанието на своите колеги за проявено огромно сърце към каузата на Катерина Бейчева - шампионка по таекуон-до. Селим Емин е участвал в търг, организиран от спортистката, на който тя е дарила медала си, а парите от продажбата са в подкрепа на жена, останала парализирана, вследствие на катастрофа. Ценната вещ е била откупена от Селим Емин. Той е бил решен да наддава и да го вземе на всяка цена, воден от две цели: да го върне обратно на собственика му и да подпомогне лечението на пострадалата жена.Точно така и станало. Той успял да спечели търга и в нощта на Благотворителния коледен бал на предприемачите в Селим Емин обяви, че „притежателят на медала трябва да бъде само един. И това е човекът, който се е преборил за него и го е заслужил с труд, защитавайки името на Асеновград и България”. Собственикът на фирма „Селчо” обеща скоро да върне бижуто обратно на Катерина Бейчева. А самата тя бе наградена за проявеното милосърдие и благороден жест, участвайки в организирането на благотворителен търг за набиране на средства в помощ на жената, останала парализирана след катастрофа.

По време на традиционния си коледен бал, асеновградските бизнесмени събраха общо 9 710 лева за благотворителност. Средствата ще постъпят във Фонда на „Съюз на предприемачите”. С парите от него целогодишно поетапно се подпомагат граждани в нужда, както и талантливи деца. 1 350 лева от събраните в тържествената нощ средства ще бъдат дарени Лизавета Иванова, страдаща от „Множествена склероза”. Други 1 810 лева ще бъдат отделени за Николай Иванов, борещ се от осем години с рак на дебелото черво.

67-годишен иманяр с колекция антични монети

Неделя, 08 Декември 2019 10:48 Публикувана в Конфликти

Старинни монети, пръстен и меч иззеха служители на Главна дирекция Национална полиция и ОДМВР - Пловдив при обиск в дома на 67-годишен мъж от първомайското село Градина.

Съвместната полицейска операция е проведена на 5 декември. Назначена е експертиза на иззетите предмети.

Първоначалният оглед показва, че те имат стойността на културни ценности, но не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред, а са държани от притежателя им незаконно.

По случая е образувано досъдебно производство за незаконно държане на антични предмети /чл.278, ал.6, вр. ал.1 от НК/. Работата продължава под надзора на Окръжната прокуратура – Пловдив.

16-годишен върти чужд Фолксваген

Четвъртък, 05 Декември 2019 13:16 Публикувана в Спорт

Към 23 ч. снощи полицаи от районното управление в Първомай засекли 16-годишно момче да управлява лек автомобил „Фолксваген" с хасковска регистрация.

Справка в полицейските регистри показала, че неправоспособният тийнейджър има влязло в сила наказателно постановление за предишно подобно нарушение.

Допълнително станало ясно, че непълнолетният отнел противозаконно колата на свой познат от Хасково, вземайки ключовете от дома му.

По случая е образувано бързо производство по чл. 343в, ал. 2 от НК и досъдебно производство по чл. 346, ал.1 от НК.

Работата продължава под наблюдение на районната прокуратура.

Водач блъсна дете на зебра

Вторник, 03 Декември 2019 09:16 Публикувана в Кой какво каза

Към 13 ч. вчера на ул. "Княз Борис І" в Първомай лек автомобил "Опел" блъснал пресичащо на пешеходна пътека 9-годишно дете.

След преглед в пловдивска болница то е освободено за домашно лечение с охлузни рани по тялото.

Водачът на колата, на 44 години, е тестван с дрегер, резултатът е отрицателен.

Съставен му е акт за установеното административно нарушение.

Отиде си поетесата Вангелия Атанасова

Неделя, 01 Декември 2019 12:30 Публикувана в Култура

Почина пловдивската поетеса Вангелия Атанасова, съобщиха близките й. Погребението е на 02 декември 2019 г. /понеделник/ от 11 ч. в църквата на Централни гробища, Пловдив.

Вангелия Атанасова е завършила СУ „Климент Охридски" – „Славянски филологии" и има специализация по Драматургичен анализ от СУ и ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов".

Автор е на седем стихосбирки, редица журналистически материали, литературоведчески изследвания, преводи от хърватски на поетесата Весна Парон и от сръбски на поета Божидар Тимотиевич.

Дълги години е била преподавател в Националната гимназия по сценични и екранни изкуства – Пловдив. Член на Дружеството на писателите - Пловдив.

ТЪРСЯ ЕДНА ДУМА

Търся една дума.

Да се разтворя в нея.

И да я подаря на всички.

И всеки да ме носи невидимо леко.

Когато е непоносимо сам,

да каже тази дума - и да оживея...

Дружеството на писателите - Пловдив поднася искрените си съболезнования на семейството и близките на Вангелия Атанасова!

Светла й памет!

Петима без книжки пипнати в акция по тъмно

Неделя, 01 Декември 2019 12:26 Публикувана в Спорт

Петима неправоспособни водачи са засечени при засиления пътен контрол на територията на РУ - Асеновград вчера.

Акцията по безопасност на движението е проведена от служители на пловдивския сектор "Специализирани полицейски зили" в периода от 11.00 до 23.00 ч.

Проверени са общо 112 лица и 110 МПС.

За констатирани 107 нарушения на Закона за движение по пътищата са съставени 53 акта и 28 глоби с фиш.

Още 8 акта са съставени и за нередности.

От водачите 5 са били неправоспособни, 2 - с изтекъл срок на книжките, а 10 - с нередовни пътни документи.

Други четирима са били с неплатени глоби, а 6 са ползвалипо време на движение мобилни телефони без необходимите устройства.

Три МПС са били технически неизправни, 7 - без преминат ГТП, а още толкова са имали затъмнени предни обзорни стъкла.

Документирани са и 39 случая на неизползвани на обезпокоителни колани, както и 9 нарушения на пътните знаци и маркировка.

Областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров направиха изненадваща инспекция на обекта

Областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров направиха днес изненадваща проверка на строителството на кръговото кръстовище на пътя Асеновград - Пловдив.

По време на инспекцията стана ясно, че обектът се строи с ускорени темпове и се изпреварват предварителните графици. Според доклада на директора на ОПУ - Пловдив Пламен Райчев строителните дейности се изпълнени на над 50% и ако има хубаво време изпълнителите се ангажират движението но новото кръгово да бъде пуснато до 3 месеца.

Кметът на Пловдив се ангажира да осигури финансиране за изграждане на осветление на Кръговото, за да се гарантира неговата безопасност, защото така ще се осигури по-добра видимост за шофьорите при лошо време и през нощта. Средствата трябва да бъдат одобрени от Общинския съвет по предложение на кмета.

„Използва се хубавото време и се прави всичко възможно обектът да напредва бързо при висока мобилизация на екипите. Има видим напредък за един месец. Днес сме тук с г-н Димитров, защото той стартира проекта и наложи високото темпо на работа и на Асеновградско шосе", коментира областният управител Дани Каназирева. Двамата със Здравко Димитров обсъдиха и следващите етапи на строителството на участъка от републикански път II-56 Брезово – Пловдив – Път II-86, от км 90+000 до км 102+820, който наскоро беше обявен от правителството за национален обект.

„Този проект е един от най-важните за Пловдив, защото ще помогне изключително много за разтоварването на трафика в града и затова го следя отблизо. А и аз като областен работих много, за да се осигури подкрепата и финансирането от държавата", заяви по време на проверката кметът на Пловдив. Той допълни, че Пловдив като областен административен център, все още няма окончателно завършен околовръстен път, затова значителна част от транзитните потоци преминават през града.

Става дума за участъка от републикански път II-56, от път 1-8, при пътен възел „Скобелева майка" до път II-86 Пловдив – Асеновград – Смолян (югоизточен обход на гр. Пловдив) от км 96+900 до км 104+033 не е изграден.

„Знаете, е Пловдив е най-бързо развиващият се индустриален център в България, с най-много и най-големи икономически зони около него. Увеличени са извънредно много товарните и пътнически превози и с почти е изчерпана пропускателна способност на пътищата", коментира още Димитров.

„Ползите от изграждането на югоизточния околовръстен път на Пловдив надхвърлят рамките на област Пловдив и имат съществено значение за развитието на всички области от Южен централен район", подчерта областният управител.

Безплатна прожекция на Светителят хирург

Събота, 30 Ноември 2019 08:50 Публикувана в Култура

На 4 декември в рамките на зимните културни празници на Асеновград ще бъде прожектиран православният филм на Ангел Бончев "Светителят хирург". Представянето ще бъде в градската библиотека "Паисий Хилендарски" от 17.30 часа в сряда. В светлината на предстоящите Рождественски празници, входът за прожекцията е свободен.

Филмът "Светителят хирург" бе отличен с Гран При сред 120 филма на Международния кинофестивал "Славянска приказка" през октомври 2018-а година и почетна награда от конкурса "Сърце и слово срещу наркотиците " към Община Благоевград през март 2019-а година.

Свети Лука Кримски е сред водещите хирурзи на миналия век благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащите, той всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.

Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни. Чрез него Бог е изцелил хиляди човеци. Св. Лука винаги започвал операция с молитва и правел кръстен знак на пациента. Във филма са представени негови близки, роднини, но и пациенти, които е излекувал с медицинските си умения и Божията сила, някои от които е спасил от сигурна смърт. Автор, оператор и режисьор на лентата е водещият на новините на Тв Европа Ангел Бончев.

Въпреки, че филмът е посветен на всички лекари, животът на свети Лука Кримски може да бъде посветен не само на тях, но и на всички обикновени хора и духовници, тъй като той може да бъде пример и вдъхновение за живот посветен на Бога във всяка една част от житието му.

Филмът "Светителят хирург" е създаден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит +Николай.