Веселина Бонева

Веселина Бонева

Уеб сайт::

Очаква се площадката за временно съхранение на разделно събрани отпадъци от домакинствата и строителни отпадъци в Асеновград да заработи официално до края на календарната година. Това съобщи ресорният заместник-кмет на общината Тамер Бейсимов. Извършена е проверка от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив. Инспекцията е показала, че обектът е годен и отговаря на изискванията за експлоатация.

Скоро се очаква да бъде издадено и разрешението, узаконяващо дейностите на площадката. Документът ще бъде по изискванията на Закона за управление на отпадъците.Депонирането на строителни и разделно събрани отпадъци от домакинствата на новоизградената площадка ще бъде безплатно за гражданите. Тя е разположена в приемната зона на Депото за депониране на твърди битови и строителни отпадъци в Асеновград. Работното време в зимния период е от 07:30 ч. до 16:00 ч., а през лятото е отворена от 07:00 ч. до 15:00 ч.

Кола не спря на Стоп, рани 2-годишно

Понеделник, 09 Декември 2019 12:33 Публикувана в Гледки

Дете е без сериозни наранявания след пътно произшествие в Първомай. Към 15 ч. в събота, на кръстовище между ул. „Малина“ и ул. „Ст. Стамболов“ лек автомобил „Мицубиши“ не спрял на знак „стоп“ и блъснал лек автомобил „Опел“. В болница за прегледи е откарано 2-годишно дете, пътувало във втората кола и по-късно е освободено за домашно лечение. 49-годишният шофьор и 23-годишна, управлявала първия автомобил, са тествани с дрегер за алкохол, резултатите са отрицателни. По случая е взето административно отношение.

Рецидивист сви 4 бона от дом

Понеделник, 09 Декември 2019 12:29 Публикувана в Асеновград

31-годишен се озова в полицейския арест за кражба. Вчера криминално проявеният и осъждан мъж бил отведен в районното управление в Асеновград, след като влязъл противозаконно в жилище и отнел мъжка борсета с 4000 лева и лични документи. По случая е образувано бързо производство.

Ученици гостуваха на кмета на Асеновград

Петък, 06 Декември 2019 17:48 Публикувана в Асеновград

Ученици от 11-ти и 12-ти клас на ПГ по ХВТ „Свети Димитрий Солунски” в Асеновград се срещнаха с кмета на града доктор Христо Грудев. Той им разказа за процеса на управление на общинската администрация, като им даде примери от реалния живот. Доктор Грудев им обясни, че в пловдивска област общините са 18 на брой, като Асеновград е първата по големина, след град Пловдив. Учениците научиха, че асеновградският регион се разпростира на площ от 650-660 квадратни метра. Половината от общината е разположена в планината, а другата част – в полето. Кметът на града обясни на учениците и как се организира снегопочистването в общината.

Разясни им също основите на структурата на общинска администрация, как се взимат решенията по време на общинско заседание и за това, че мандатът на кмета и на Общинския съвет в града е 4-годишен.

За да обясни коректно и на достъпен език как се съставя и разходва бюджетът на община Асеновград доктор Грудев посочи пример със семейството на всеки един човек, като подчерта, че не може да се харчат повече пари, отколкото имаш в наличност. „Някои от вас вече са пълнолетни, а други скоро ще навършат 18 г. Това ще ви даде право да гласувате. Важно е да упражнявате правото си на глас, защото така показвате, че имате позиция за развитието на града”, обясни кметът, припомняйки темата за местните избори.

От своя страна, учениците от асеновградската гимназия бяха доста активни с различни питания към градоначалника. Някои се поинтересуваха как ще се справи с бездомните кучета. А той отговори, че е планирано да бъдат заложени средства в по-голям размер от досегашните, както и след време да бъде изграден междуобщински приют. Младежите засегнаха темата и за уличното осветление. „Готвим проект за кандидатстване и ако бъдем одобрени ще можем да поставим LED осветление, което е доста по-икономично от обикновеното”, заяви кметът. Гостите попитаха и за изграждане на закрит басейн, за разписанието на автобусите от градския транспорт, за асфалтирането на улици, както и за съдбата на спортните съоръжения в община Асеновград.

Доктор Христо Грудев им благодари за посочените проблеми и желания и обясни, че се имат предвид всички тези идеи и насоки. Той подчерта, че се изготвят икономически анализи и се обмислят възможностите за изпълнение на тези проекти. Учениците от ПГ по ХВТ „Свети Димитрий Солунски” се срещнаха с кмета на Асеновград по програма на Министерството на образованието и науката „Подкрепа за успех” и в частност Група по интереси „Гражданско образование в икономиката”.

Част от програмата включва изучаването на видовете власт. Конкретната тема на срещата бе „Общинско управление”, за което бе планирано посещение на общинска институция. Обучението е извънкласно, а целта му е младите хора да се запознаят с правомощията на различните власти и с възможностите на гражданите за комуникация с тях. Ръководител на групата, състояща се от 17 ученици, посетили и запознали се с работата на кмета на Асеновград доктор Христо Грудев, е Павлина Костадинова.

Дрогиран зад волана на Пежо

Петък, 06 Декември 2019 12:21 Публикувана в Асеновград

 В село Лясково полицаи от Асеновград засекли 39-годишен шофьор на лек автомобил „Пежо“ в неадекватно състояние след употреба на дрога.

Водач блъсна пешеходка на пътя

Петък, 06 Декември 2019 12:06 Публикувана в Асеновград

Пешеходка пострада при пътно произшествие вчера в Асеновград. Сигналът е получен в районното управление в 8.00 ч., чрез тел. 112. По първоначални данни на кръстовище между ул. „Ген. Дандевил“ и ул. „Пирин“ лек автомобил „Мазда“ предприел ляв завой и блъснал пресичащата пътното платно 50-годишна жена. Тя е прегледана в болница и освободена за домашно лечение. Колата управлявал 53-годишен мъж, чиято алкохолна проба е отрицателна. По случая е взето административно отношение.

Благодаря на всички асеновградчани, които ни подкрепиха, гласуваха ни доверие и ни помогнаха да спечелим в изборната надпревара. В първите седмици, след встъпването си в длъжност научих различни неща, които не знаех до този момент. Защото досега ползвах само официални източници, като сайтовете на Министерството на финансите и на общината, съобщи кметът доктор Христо Грудев пред журналисти по повод коментар за финансовото състояние на община Асеновград. По думите му през 2020 г. има заеми и финансови корекции за изплащане, които са в размер на 6 800 000 лева.

Основният проблем пред администрацията обаче е пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ).

Съоръжението бе открито с официална церемония по време на предизборната кампания тази година, но в момента не работи.

„Свикал съм комисия, която да обследва ситуацията. Запознал съм и министър на околната среда и водите. Предстои да докладвам и на министър-председателя за състоянието й, защото проблемът е много сериозен. Когато е трябвало в законовите срокове общинската администрация да предприеме действия, спрямо изпълнителя, възможностите са пропуснати. Обектът е приет, но съоръжението не може да започне да функционира”, посочи кметът на Асеновград.

Той допълни, че ПСОВ бе изградена за сумата от 32 000 000 лева с ДДС – колкото е и приблизителният общ размер на финансовите корекции и дълговете на общината. От администрацията са изпратили писмо до изпълнителите да се извършат корекции и поправки по съоръжението. Някои от тях са се отзовали веднага.

Според д-р Грудев общината няма законови лостове да ги принуди да предприемат действия по отстраняване на нередностите.

По думите му екипът, ангажиран с проблема, ще се справи, но с доста усилия. Проблемът е в това, че няма комуникация между различните модули на пречиствателната станция с командното табло и затова тя не може да заработи, което пък е пречка да бъде предаден като обект на ВиК.

Паднали камъни на пътното платно затрудняват движението по пътя Асеновград - Смолян. Сигналът за свлачището в участъка между Бачковския манастир и Нареченски бани е получен след 18.30 ч. Очаква се разчистване на пътя от АПИ, а до тогава трафикът се регулира от полицейски служители.

Възрастна пешеходка бе ранена при катастрофа вчера в Първомай. Сигналът е получен в районното управление след 17.30 ч. Според информацията на ул. „Княз Борис I“ 78-годишната жена пресякла неправилно пътното платно и била ударена от преминаващ лек автомобил „Волво“. Пострадалата е с фрактура на глезен, оказана й е медицинска помощ. Колата управлявал 47-годишен мъж, чиято алкохолна проба е отрицателна. По случая е образувано досъдебно производство.

Трима над 54 г. - пияни зад волана

Понеделник, 02 Декември 2019 12:58 Публикувана в Анкета

За шофиране в нетрезво състояние в полицията в Асеновград се озовали мъже на 54, 59 и 63 години. При първите двама дрегерът отчел около 1,4 промила, а при третия – 2,66 промила. В Първомай пиян, с 2,4 промила, колата си управлявал 36-годишен мъж.

Образувани са бързи производства.